Mariana Anghel

Mariana Anghel este o interpreta de muzica populara din Ardeal. S-a nascut la data de 16 mai 1966, in localitatea Calanul Mic, judetul Hunedoara si isi aminteste cu drag si nostalgie de perioada frumoasa a copilariei, considerandu-se norocoasa ca a avut niste parinti simpli si intelepti care i-au oferit o educatie buna.

De mica a avut atractie pentru muzica populara, astfel ca, la varsta de 12 ani a cantat prima oara pe scena datorita fratelui sau Marcel care i-a facut cadou de ziua ei inscrierea la un concurs organizat de Casa de Cultura din Calan, concurs pe care l-a si castigat. La 16 ani a participat la un festival folcloric in Mehedinti unde a obtinut Marele Premiu.

Ulterior a absolvit Sectia de etnomuzicologie a Facultatii de Arte din cadrul Universitatii Hyperion din Bucuresti. Un moment important din viata artistei a fost participarea la filmarile de la TVR pentru Revelionul 1982-1983 deoarece se afla alaturi de nume mari ale folclorului romanesc precum Mariana Draghicescu, Sofia Vicoveanca, Angela Buciu, etc. Mai tarziu a fost invitata la prima editie a emisiunii “Tezaur folcloric” a Marioarei Murarescu apoi a castigat Trofeul “Floarea din Gradina” si premiul Fundatiei ETHNOS pentru realizarile in domeniul culegerii si promovarii folclorului autentic.

In Austria, la sediul Organizatiei Internationale de Folclor de la Modling, interpreta ne reprezinta cu fala folclorul romanesc.

Dintre albumele artistei amintim: “Bade ciresii-s in floare”, “Tare-as vrea floare sa fiu”, “Colinde de Craciun”, etc.