Irina Loghin

Irina Loghin este una dinre cele mai indragite interprete de muzica populara din folclorul romanesc. S-a nascut la data de 19 februarie 1939 in comuna Gura Vitioarei din judetul Prahova. Nu a fost singura la parinti, a mai avut trei surori si doi frati.

Tanara Irina a urmat liceul de arta la Valeni si Scoala Populara de arta la Ploiesti. In 1963 a dat concurs de admitere in ansamblul “Ciocarlia” al Armatei, fiind selectata dintre sute de concurenti impreuna cu Maria Ciobanu. In anul 1967, interpreta formeaza primul dialog muzical folcloric, alaturi de Benone Sinulescu, dialog care s-a bucurat de un mare succes. Tot in acelasi an este decorata cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a, impresionandu-l foarte tare cu vocea sa pe Nicolae Ceausescu si urmand apoi 15 ani in care artista a cantat la revelioanele organizate de acesta.

In anul 1970, Vocea Irinei Loghin o impresioneaza pe Amalia Rodriguez precum si pe Sarita Montiel. Incepand cu anul 1974 face parte pe rand din ansamblul “Ciocarlia”, “Rapsodia Romana”, “Ciprian Porumbescu”, etc. Ulterior interpreta imprima o caseta in opt sute de mii de exemplare, care au fost epuizate in doar doua zile. Din cauza faptului ca a refuzat sa inregistreze piese despre genialii conducatori ai Romaniei din perioada comunista, artista nu a fost decorata cu medalii si trofee in perioada regimului comunist. Datorita invidiei Elenei Ceausescu, Irinei i-a fost interzis sa imprime in Radio sau Electrecord, sa filmeze la TVR si sa sustina concerte.

Insa, in anul 1990, interpreta revine pe scena iar in anul 1996 editeaza primul CD al celebrei case de discuri Eurostar. A mai colaborat cu artisti ca: Benone Sinulescu, Daniela Condurache, Carmen Serban, Fuego si a cantat si alaturi de fiica sa Irinuca.

In anul 2000, artista intra in politica, fiind senator al Romaniei timp de 8 ani. A primit o serie de premii si distinctii printre care si Ordinul “Meritul Cultural” acordat atunci de Presedintele Romaniei iar in anul 2005 i se acorda premiul I in cadrul Galei Zece pentru Romania, fiind apreciata drept cea mai buna voce a Romaniei.

De-a lungul carierei sale, Irina a realizat un numar mare de spectacole, turnee si peste 40 de albume cu melodii reprezentative precum: “Mi-ai dat, mama, cantecul”, “Cand aveam vreo 16 ani”, “Nici o boala nu-i mai grea”, “Azi in sat e nunta mare”, “Cei trei brazi de la Sinaia”, “In gradina casei mele”, “Maica, m-ai crescut de mica”, etc.