Ion Dolanescu

Ion Dolanescu a fost unul dintre cei mai indragiti interpreti de muzica populara din tara noastra. S-a nascut la data de 25 ianuarie 1944 in comuna Persinari, langa Targoviste, intr-o familie numeroasa, alaturi de alti sapte frati ai sai. Desi a avut o copilarie grea, plina de greutati, a indragit de mic muzica populara.

A absolvit in anul 1966 liceul “Ienachita Vacarescu” din Targoviste iar apoi Scoala Populara de Arta. Casa de Cultura din Targoviste a fost rampa de lansare a tanarului la varsta de 18 ani. Ulterior a cunoscut-o pe Maria Tanase, cu care a sustinut un mic turneu prin Dambovita iar dupa 5 ani, in 1966, a fost acceptat in ansamblul “Ciocarlia”.

A avut colaborari cu artisti precum Maria Tanase, Ionela Prodan, Elena Merisoreanu si Maria Ciobanu, cu care a inregistrat si albumul de muzica usoara “Astazi e ziua ta”. Cu indragita interpreta Maria Ciobanu a avut si o a doua casnicie care s-a soldat cu un fiu pe nume Ionut. Dupa 3 ani, artistul a devenit din nou taticul unui baiat pe nume Dragos Carlos. Cei doi copii i-au daruit acestuia patru nepoti.

In perioada anului 1989, Ion Dolanescu a fost acuzat de castiguri ilegale, fiind considerat persona non-grata, acest episod determinandu-l sa scoata slagarul “Banii mei munciti cu gura mi i-a luat Procuratura”.

Din pacate, indragitul interpret a decedat la varsta de 65 de ani, in urma unui atac de cord in data de 19 martie 2009.

Dupa decesul artistului, cei doi fii ai sai au ajuns la Tribunal pentru a cere ce li se cuvine din averea tatalui lor, acuzandu-se reciproc ca vaneaza doar banii tatalui.

Dintre piesele cunoscute ale interpretului amintim: “M-am nascut langa Carpati”, “Mandro, cand ne iubeam noi”, “Neuitata mea, Maria”, “Face-m-as privighetoare” (in duet cu Maria Ciobanu), etc.