Ion Cristoreanu

Ion Cristoreanu a fost un cantaret de muzica populara. S-a nascut la data de 9 noiembrie 1925 in Tritenii de Jos, judetul Cluj si a murit la data de 22 iulie 1995 la Bucuresti.

S-a nascut intr-o familie modesta, avand inca 5 surori si ajutandu-si impreuna parintii la treburile gospodaresti. Scoala primara a urmat-o in satul sau natal iar liceul l-a absolvit la Turda. Inca din anii copilariei a indragit muzica populara si a inceput sa cante prin sat.

Dupa ce a terminat studiile, a facut stagiul militar la Timisoara, unde a activat ca interpret de muzica clasica la Opera romana din Timisoara. Ulterior a plecat la Bucuresti si devine solist vocal la Ansamblul Ciocarlia, ansamblu cu care a participat la multe turnee, atat in tara cat si in strainatate. Intr-unul dintre turnee a fost premiat la Moscova cu medalia de aur.

De-a lungul carierei sale a inregistrat la radio, televiziune si casa de discuri Electrecord, o serie de doine si jocuri din Campia Transilvaniei si din Banat, colaborand cu orchestre conduse de mari dirijori, precum Gheorghe Vancu, Paraschiv Oprea si altii. Despre Ion Cristoreanu s-a spus ca a fost unul dintre cei mai mari doinitori ai tarii, fiind solicitat sa colaboreze cu foarte multe orchestre din tara. S-a pensionat la 16 aprilie 1986 dar a continuat sa cante celor care au stiut sa il asculte.

S-a casatorit cu Valeria Matei Cristoreanu si au avut o fiica, Ioana. Din pacate, Ion Cristoreanu s-a stins din viata la 22 iulie 1995 in urma unei boli cumplite. Din albumele lui amintim: “Ion Cristoreanu”, “Pe la noi pe la fereastra”, “Dragi mi-s muntii cu izvoare”, etc.