Ioan Bocsa

Ioan Bocsa este un interpret de muzica populara ardeleneasca nascut la data de 13 decembrie 1947 in localitatea Oarda de Jos, judetul Alba.

De mic a fost pasionat de muzica, astfel ca in anul 1970 a absolvit Academia de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca iar in anul 1994 revine pe postul de conferentiar universitar la Modulul de Folclor al aceleiasi academii.

In anul 1988 a aparut pe un prim disc colectiv iar in 1990 a lansat primul sau album individual, “Doru' m-o purtat”. In 1991 apare pe al doilea disc colectiv alaturi de multi laureati ai Festivalului “Maria Tanase” iar incepand cu anul 1994 piesele sale sunt produse si pe caseta si CD si amintim: “Colinde si cantece populare romanesti”, “Ana, zorile se varsa”, “Colinde Transilvane” si “Colinde Transilvane II”.

Indragitul interpret si-a luat doctoratul cu tema “Caracteristici ale colindului de pe valea Muresului Mijlociu” si s-a facut remarcat si in domeniul cercetarii. De asemenea conduce si instruieste Ansamblul de Muzica Traditionala Romaneasca Icoane, un ansamblu cu caracter de unicat in peisajul folcloric romanesc.

Din albumele lui amintim: “Dorul meu pe unde trece”, “Colinde”, “ Buna dimineata, nana”, “Cate mandre-am avut eu”, etc.