Gheorghe Turda

Gheorghe Turda este unul dintre cei mai faimosi cantareti de muzica populara din zona de nord a Maramuresului. S-a nascut la 6 martie 1948 in localitatea Sapanta, judetul Maramures. Dragostea pentru muzica a mostenit-o de la bunicul sau, care a fost preot la Sapanta si il lua cu el la biserica, invatandu-l sa cante colinde si psalmi.

A absolvit Scoala Generala in localitatea natala, liceul teoretic “Dragos Voda” din Sighet, sectia real si intre anii 1966 si 1973 a studiat la academia de muzica “Gheorghe Dima” din Cluj.

Inca din anii studentiei s-a impus prin timbrul sau vocal puternic si din 1973 este licentiat in arta, specialitatea muzica clasica. In acelasi an a devenit prim solist al ansamblului “Rapsodia romana”. Apoi a reorganizat ansamblul “Ciocarlia”, unde i-a pus pe interpretii de muzica populara Mioara Velicu, Benone Sinulescu, Mioara Pitulice, etc. Ulterior a devenit directorul ansamblului “Ciocarlia”, cu care a realizat multe turnee in tara si in strainatate.

In 1991 a fost angajat la ministerul de interne, directia pentru cultura, arta si sport, conferindu-i-se gradul de locotenent colonel. Intre anii 1997-2001, a lucrat in cadrul DGPMB ca sef de compartiment la Directia pentru relatii publice, traditii, educatie si sport dar s-a retras din aceasta activitate in august 2003. De-a lungul carierei sale a colaborat cu multe ansambluri din tara: “Cindrelul”, “Junii Sibiului”, “Ciprian Porumbescu” (Suceava), “Doina Carpatilor”, “Doina Gorjului”, “Ciocarlia”, etc.

Discografia interpretului contine urmatoarele albume: “Bine joaca turdenii”, “Am avut si eu un dar”, “La fantana dorului”, “Ghidrul din Sapanta”, “Dupa pui de morosan”, “Dragu mi-i la veselie”, etc.