Fratii Petreus

Fratii Petreus sunt doi cantareti de muzica populara din zona Maramuresului. Stefan Petreus s-a nascut la 3 martie 1940 iar Ion Petreus la 25 august 1945 in localitatea Glod din Maramures.

Dragostea pentru muzica au mostenit-o de la tatal lor, Paul Petreus-Codrea care era “ceteras” si constructori de viori.

Inca de mic, Ion a invatat sa cante la fluier apoi din “zongora”, cum e denumita chitara in zona Maramuresului iar Stefan a inceput sa cante din vioara. Ion a absolvit Scoala Generala din Glod apoi Scoala Populara de Arta din Baia Mare. Din adolescenta cei doi au inceput sa cante la caminul cultural din satul lor natal si au castigat si cateva concursuri de amatori.

Ascensiunea fratilor Petreus a inceput intre anii 1996 si 1997, cand s-au angajat in orchestra de muzica populara a Ansamblului “Maramuresul” din Baia Mare. Cu acest ansamblu dar si cu alte formatii artistice, fratii Petreus au mers in turnee in tara si in strainatate: Iugoslavia, Olanda, Egipt, Sudan, China, etc.

In anul 1968 au debutat in radio si televiziune iar primul disc l-au inregistrat intre 1969 si 1970. Din pacate, Ion Petreus a decedat pe 22 iunie 2002, in urma unei cazaturi in curtea casei urmata de o lovitura puternica la cap.

Dintre albumele lor amintim: “Asa beau oamenii buni”, “Marie, osanca mea”, “Cat ii Gutinu de sus”, “Asta-i hore batraneasca”.