Florica Bradu

Florica Bradu s-a nascut in localitatea Sicula, judetul Arad, intr-o familie de harnici gospodari. Mai are o sora pe nume Veronica.

Dragostea pentru muzica populara a dobandit-o de mica de la tatal sau care era un cantaret cunoscut din zona. Scoala a facut-o in satul natal si inca din acea perioada a inceput sa cante la diverse serbari. Asculta deseori cu drag emisiunea radio “La cererea ascultatorilor” si mai tarziu si-a facut si ea un asa - zis “post de radio”, intr-un copac in parul casei din care canta muzica populara la cererea vecinilor, colegilor si a batranilor satului, fapt care o imbucura pe tanara Florica foarte tare pentru ca reusea sa-i faca pe toti sa o asculte.

S-a inscris ulterior la Liceul nr. 2 apoi la Liceul Moise Nicoara din Arad. A cantat la serbarile scolare si a participat la concursuri artistice astfel ca la 17 ani a reusit sa fie aleasa in Ansamblul Ciocarlia, atat ca solista cat si la dansuri populare dar din pacate tatal sau nu i-a dat voie sa plece tocmai la Bucuresti pana nu isi termina scoala. Mai apoi a participat la Ineu tot la un concurs artistic unde a fost remarcata de Ioan Bradu, care ulterior i-a devenit socru. Acesta a insistat sa mearga cu ansamblul folcloric din Oradea pe litoral, unde l-a cunoscut si pe Mircea Bradu, care i-a devenit ulterior sot.

A intrat apoi la facultatea de Filologie din Oradea, continuand sa cante in paralel cu invatatura.Tot atunci a avut loc un concurs initiat de singura televiziune existenta pe atunci, numit “Dialog la distanta”. Ea a fost nominalizata ca reprezentant din partea Crisanei si a fost primita cu bucurie, primind note de 9 si 10. De atunci a intrat in vizorul televiziunii si a facut multe turnee in tara si strainatate precum si inregistrari la radio si tv.

A participat in Turcia la Festivalul international studentesc unde a castigat locul I si Cupa de Cristal a festivalului. Apoi la Festivalul International de la Agrigento din Sicilia a fost aleasa Miss Europa Primavera fapt care-i confirma, pe langa talentul de artista si frumusetea ei.

Dupa ce a terminat facultatea, a predat la scoala. Ii placea si era foarte constiincioasa, isi facea planificarile, planurile de lectii si isi pregatea fiecare lectie. Ulterior, avand turnee in tara si strainatate si absentand de la catedra, a preferat sa mearga la Casa Pionierilor, unde a fost tot profesoara si a infiintat un cerc de mici culegatori de folclor.

Dupa Revolutia din Decembrie nu s-au mai organizat spectacole, astfel ca artista a plecat in America, impreuna cu fiica ei Raluca. A cantat si acolo mai ales impreuna cu formatiile romanesti care veneau acolo dar cum nu se putea trai doar din asta, s-a hotarat sa faca un curs si a intrat in domeniul cosmeticii, al infrumusetarii pentru a-i putea asigura un viitor fiicei sale. Romancele in acest domeniu erau cautate si bine platite pt ca erau foarte constiincioase si amabile. Astfel ca, romanii de acolo au ajuns sa o cunoasca si sa o faca sa se simta ca acasa. Ca o rasplata pentru mama ei, Raluca a terminat studiile cu Magna cum laudae si preda ca asistent universitar. Florica mai are inca doua fete, Ancuta si Lioara, care la randul lor au reusit sa se realizeze in plan profesional. In prezent este cetateana americana si a ajuns sa iubeasca si America, bineinteles neuitand de tara ei natala.

Indragita noastra interpreta afirma faptul ca secretul unui artist pentru a fi iubit de public si a fi mereu sus consta, in primul rand in a fi exigent cu tine insuti, apoi trebuie sa fii sincer cu publicul ca acesta sa simta ca ii canti din suflet, sa-i aduci tot timpul ceva nou si nu in ultimul rand sa arati tot timpul bine.

Artista intentioneaza sa reapara pe scena in tara si in turnee in strainatate si sa inregistreze piese noi. Dintre melodiile ei amintim: “Doamne greu ma-ncearca un dor”, “Asa-s maica de straina”, “Satul meu, oamenii mei”, “Leagana-te varf de brad”, etc.