Elena Jurjescu - Todi

Elena Jurjescu este una dintre cele mai indragite soliste de muzica populara banateana. S-a nascut la data de 6 octombrie 1951 in satul Cosarii, judetul Timis.

A urmat cursurile Liceului Teoretic din Lipova iar cel care o indruma pe calea muzicii a fost profesorul Marius Teicu. In urma unui concurs reuseste sa intre in Ansamblul de dansuri “Banatul” din Timisoara in anul 1973 iar primele inregistrari ca solista vocala le face tot in acelasi an la Radio Timisoara. De asemenea inregistreaza si la RTV Liubliana, la Radio Bucuresti inregistreaza peste 100 de cantece si numeroase discuri la Electrecord Bucuresti. In perioada 1973-1981 are o serie de aparitii la Televiziunea Romana.

Ulterior efectueaza turnee si in afara tarii in state precum Franta, Italia, Grecia, URSS, Basarabia, etc. Printre numeroasele premii castigate de interpreta se numara si Premiul “Ethnos”, devenind membru al Academiei Artelor Traditionale din Romania in august 2000.

Repertoriul interpretei cuprinde atat cantece culese din popor, din folclorul timisean 'In gradina lui Ion', 'Colo-n vale la cires', 'Ioane, Ioane', cat si melodii proprii 'Zorili sa varsa', 'De-ai sti bade ce dor duc', 'Pana-i lumea asa canta', 'Ce vi bage tarzior' precum si 'Doina Maresalului' interpretata de Elena.