Dragan Munteanu

Dragan Munteanu s-a nascut la data de 18 aprilie 1955, in satul Poenita Voinii, comuna Bunila din judetul Hunedoara.

Tot aici a absolvit si Scoala primara cl. I-IV iar din dorinta mamei ca el sa ajunga invatator in sat a urmat cursurile Scolii de Muzica din Deva si ulterior a absolvit Scoala Normala “Sabin Dragoi”. Inca din perioada copilariei a fost remarcat de oamenii satului care l-au auzit auzit cantand la diferite evenimente in satul lui natal. A invatat sa cante la fluier si taragot si la varsta de 11 ani a participat la concursul “Dialog pe aceiasi scena” iar la varsta de 15 ani a participat la primul sau festival international “Bucuria Europei” desfasurat in Iugoslavia.

In timpul liceului a ajuns dirijorul orchestrei de muzica populara a scolii si tot in acelasi timp a fost membru al ansamblului “Padureanca” al judetului Hunedoara si “Silvana” al Casei de Cultura Deva. In anul 1972 a participat la Festivalul “Voci tinere” si la diverse “emisiuni concurs” la Televiziunea Romana.

Intre anii 1988 si 1992, indeplinind dorinta mamei, a juns profesor la Soala Populara de Arta din Deva. In anul 1986 a obtinut punctajul maxim la concursul “Floarea din gradina”, participand ulterior si la alte festivaluri nationale precum: “Doine si balade” - Slatina, “Calarasi, pamant de aur” - Calarasi, “Steaua litoralului” - Constanta si internationale in Franta, Austria, Australia, Polonia, S.U.A., etc. A colaborat si cu ansambluri folclorice din tara: “Hategana”- Hunedoara, “Cindrelul”- Sibiu, “Maria Tanase”- Craiova si, incepand cu anul 1992 cu Ansamblul National “Ciocarlia”.

In paralel, in anul 1992 a intrat in cadrele Inspectoratului Judetean de Politie Hunedoara – Deva iar in anul 2000 a revenit la Inspectorat in functia de sef al Biroului de Cultura, Educatie si Traditii la gradul de locotenent colonel.

Dragan Munteanu a sustinut folclorul autentic si astfel a reusit sa de-a nastere la Poenita Voinii la “Sarbatoarea padurenilor” care se organizeaza anual. De-a lungul carierei sale a colaborat cu artisti precum: Veta Biris, Ioan Bocsa, Nicolae Furdui Iancu la spectacole din tara si din strainatate. A fost sustinut si sprijinit de toti cei din jurul sau dar mai ales de familia sa, sotia Mioara si cele doua fiice. Un rol important in debutul sau l-a avut si doamna Marioara Murarescu, impreuna cu care a reusit sa redea telespectatorilor si nu numai, cultura si frumusetile zonei muntilor Poiana Rusca.

Pentru activitatea si realizarile sale, Dragan Munteanu a primit titlul de Cetatean de onoare a municipiului Deva. In 12 aprilie 2002, a suferit un accident vascular cerebral, iar la 20 aprilie a incetat din viata, dupa 2 zile de la implinirea varstei de 47 ani.

In urma acestui nefericit eveniment i s-a atribuit numele de “Dragan Munteanu” Casei de Cultura din Deva si i s-a ridicat un bust in localitatea Lesnic – Jud. Hunedoara, unde este si inmormantat.

Din repertoriul lui amintim: “De-as avea mandra sa-mi placa”, “Feciorii din poienita”, “Mandruta, de dorul tau”, “Nici un dor nu-mi vine greu”, “Da-i, Doamne, mandrii noroc”, “Care om n-are pe nimeni”, etc.