Cornel Borza

Cornel Borza este un interpret de muzica populara bihorean, nascut la data de 24 octombrie 1964 in Oradea. A indragit de mic muzica populara iar in acest sens urmeaza Liceul de Muzica din Oradea – clasa clarinet, apoi Scoala Populara de Arta “Francisc Hubic” din Oradea si in continuare, in anul 1996 este absolvent al Facultatii de Etnomuzicologie si Folclor, in cadrul Universitatii Hyperion din Bucuresti.

Cornel Borza si-a facut debutul in anul 1979 la Ansamblul Casei Pionierilor din Oradea ca solist vocal, apoi activeaza la Ansamblul “Vioara Bihorului” iar intre anii 1987 si 1992 este solist vocal al Ansamblului “Nuntasii Bihorului” al Casei de Cultura a Sindicatelor din Oradea, cu care colaboreaza si in prezent. Din anul 1992 si pana in prezent este solist vocal al Ansamblului Profesionist “Crisana” al Filarmonicii de Stat din Oradea.

De-a lungul timpului, Borza participa la diferite festivaluri si obtine mai multe premii: Premiul I la Festivalul Cantecului si Portului Popular din Tara Zarandului – Moneasa, judetul Arad; Premiul I la Festivalul “Martisorul” - Piatra Neamt; Premiul Special al Juriului la Festivalul “Steaua litoralului” - Constanta, etc. Interpretul realizeaza o serie de turnee atat pe scenele din tara cat si in strainatate: Ungaria, Ucraina, Turcia, Tunisia, etc.

In anul 1997 este declarat “Solistul anului” iar anul urmator primeste “Caseta anului” - premiu acordat de postul de Radio Bistrita Nasaud. Repertoriul artistului cuprinde doine, balade, cantece de joc, de ritual si de catanie care au fost culese din zonele si subzonele Bihorului.

Debutul sau la radio a avut loc in anul 1980 iar in anul 1984 realizeaza primele inregistrari cu Orchestra Radioteleviziunii Romane. Cat despre debutul in Televiziunea Romana, acesta a avut loc in emisiunea “Tezaur Folcloric” realizata de Marioara Murarescu, in anul 1982.

Cornel Borza are o bogata activitate discografica: trei volume personale, doua CD-uri Interpreti indragiti din Bihor, alaturi de alti mari interpreti de muzica populara, trei volume alaturi de colegii de la Ansamblul Profesionist “Crisana”, o caseta video si un CD realizat de TVR intitulat Deschide usa crestine!, si altele.