Carmen Popovici Dumbrava

Inca de la o varsta frageda s-a trezit cu cantecul in suflet, mergand cu parintii la petreceri si la nunti. Era un copil destul de curios si dezghetat si i-a spus mamei sale ca vrea sa cante. Are din partea mamei o matusa la Arad care are un talent nativ deosebit, e un rapsod puternic. Este posibil ca de la ea sa fii mostenit talentul, tatal ei era la fel de talentat insa nu avea voce iar bunicii ei au fost preoti si desigur ca aveau calitati vocale si auditive. Mama ei a vazut ca ii place muzica si a insistat sa urmeze cursurile unei scoli de specialitate. A dus-o la Arad la Liceul de Muzica care s-a desfiintat cand era in clasa a VII-a si a continuat la Timisoara la Liceul de Arta, unde a absolvit in 1989 canto clasic.

Ca modele a avut mai multi artisti: Ana Pacatius, Ana Munteanu, Vasile Conea, Petrica Moise, Nicoleta Voica (care era la inceputul carierei) dar nu a imitat pe nimeni. Ii placea sa asculte ce canta ceilalti si si-a format propriul stil care, pana la urma, este masura talentului fiecaruia, lucru pe care il spune tot timpul elevilor sai. Apoi a participat la concursuri de specialitate la Casa Pionierilor, la Ansamblul Banatul. Prima data cand a cantat pe aceeasi scena cu Mariana Draghicescu avea 12 ani si a cantat “Cine o zis la cantec, frate”, o strofa ea, o strofa d-na Mariana si o strofa baiatul ei, Alexandru, ulterior devenind colege la Ansamblul Banatul.

Interpreta activa ca solista la Ansambul Banatul iar dupa anii '90 a fost o perioada incerta in legatura cu existenta Ansamblului Banatul. La Scoala de Arta d-na Ana Pacatius, iesiind la pensie, se crease un post vacant pentru canto popular si astfel a dat concurs si a ajuns profesoara de canto popular. La inceput a fost destul de dificil, specializarea ei de canto clasic fiind diferita de cea care se cerea pregatirii pentru canto popular.

Avea 22 de ani, cu elevi mai in varsta decat ea insa, a reusit sa se descurce si sa isi dezvolte calitatile didactice. Nu isi inchipuia atunci ca va ajunge sa implineasca 20 de ani acolo iar in prezent se inscriu elevi in numar foarte mare. Pregatirea unui solist vocal de muzica populara dureaza 3 ani iar daca elevul doreste, poate sa faca o specializare de 1 an, 2 sau chiar 3 ani. Avand diploma certificata de Ministerul Educatiei, echivalenta cu atestatul de pe vremuri, elevul are calitate de artist. De la Scoala de Arta din Timisoara au crescut nume mari ale folclorului banatean iar acest lucru a crescut prestigiul si renumele institutiei.

Printre albumele renumitei artiste se numara: “Trece o zi si vine alta”, “Au viata, viata”; “ Nu-mi place, nu-mi place”.

Prof. Carmen Popovici Dumbrava a fost, este si va ramane una dintre reprezentantele de seama ale folclorului banatean cu care se poate mandri tara noastra.