Benone Sinulescu

Benone Sinulescu, zis si “Nea Beni”, s-a nascut pe 24 mai 1937, in Siriu, judetul Buzau. Parintii sai erau niste oameni muncitori care i-au insuflat tanarului dragostea pentru muzica.

In copilarie, Benone se urca in copac pentru a-l vedea lumea si incepea sa cante dar ii placea si sa inventeze cantece. A facut parte si din corul bisericii, unde canta la Denii si la Prohod. Dupa ce termina scoala elementara, ciclul I din Siriu, tanarul devine solistul scolii din Plescoi si dirijorul corului. Astfel ca, la varsta de 12-13 ani, Benone avea deja un repertoriu vast si cunostea si cantecele unor artisti precum: Ioana Radu, Maria Tanase, Maria Lataretu.

In timp ce urma cursurile Scolii Medii Tehnice din Buzau, mergea sa cante la statia de amplificare a orasului. Dupa absolvire, tanarul interpret a mers in Bucuresti unde a dat examen la Scoala Speciala de Muzica dar nu a reusit sa intre de prima data. Ulterior a incercat din nou si a fost luat in clasa doamnei Elisabeta Moldoveanu, profesoara de canto.

In anul 1956, la varsta de 18 ani a inregistrat la radio piesele : “Straina mamei, straina”, “La Lenuta sub cerdac” si “In muntii Buzaului”. Au urmat concerte in tara si in strainatate, cele mai mari succese inregistrandu-le cu ansamblul “Ciocarlia”. Impreuna cu acesta a sustinut turnee la Moscova, la Kiev precum si la muntele Gaina in fata a peste 150000 de persoane.

Mai tarziu, Benone obtine un angajament in orchestra “Barbu Lautaru” a Filarmonicii de Stat “George Enescu”, perioada in care le-a avut colege de scena pe Maria Lataretu, Maria Tanase, Ioana Radu, Lucretia Ciobanu, Ion Cristoreanu, etc. Ulterior, Benone a creat, impreuna cu Irina Loghin, dialogul muzical in folclorul romanesc. Dintre dialogurile lor amintim: “Azi e nor, maine-i senin”, “Cine bate seara la fereastra mea”, “Da-mi, mandruto, gura ta”, etc.

Nea Beni a cantat si in fata unor presedinti precum Hrusciov, Bejnev, Gheorghiu Dej, Nicolae Ceausescu si altii. Cantecul care i-a placut fostului dictator a fost “Radu mamii”. Mai tarziu, Benone incepe o colaborare muzicala cu baietii de la “Ro-Mania”, avand mare succes cu piesele “Radu mamii” si “Crasmarita din Buzau”, precum si cu editarea altor cantece precum: “Dulce-i vinul”, “Lasa-ma sa beau”, “Hai sa ciocnim, paharul plin”, si altele.

Pe langa aceasta colaborare, Benone mai colaboreaza si cu K1, Etno, Ho-ra, Double D. Astfel, artistul scoate pe piata, in anul 2002, albumul “Roata Vietii”. Concertul de lansare a fost transmis in direct de postul TVR International pentru a putea fi urmarit atat de romanii din Europa, cat si de cei de peste Ocean. Pentru acest album, Benone primeste “Discul de Aur” pentru vanzari dar este si primul cantaret de muzica populara al carui videoclip este difuzat pe postul MTV.

In anul 2003, artistul obtine premiul Ministerului Culturii pentru intreaga activitate si tot in acelasi an Benone lanseaza cel de-al doilea album etno-dance intitulat “Bennymania”. Evenimentul a fost, de asemenea transmis tot de postul TVR International.

Benone Sinulescu este unul dintre cei mai indragiti interpreti de muzica populara din tara noastra datorita jovialitatii sale precum si succesului pe care l-a avut de-a lungul timpului.