Aurel Tamas

Aurel Tamas s-a nascut in 16 aprilie 1961 in comuna Borsa, judetul Cluj. Nu a fost singur la parinti, ci a mai avut inca 4 frati. Parintii i-au insuflat iubirea pentru muzica si au cumparat instrumente tuturor copiilor.

Aurel Tamas a cantat prima data pe o scena in Borsa si a interpretat la acordeon cantecul “Prin padurea bradului”. Trairile din timpul copilariei au avut impact asupra formarii caracterului sau cat si in compunerea pieselor sale muzicale.

In anul 1976 s-a inscris la liceu in Cluj, amintindu-si cu drag si nostalgie si stimand-o pe profesoara sa de muzica, doamna Doctor Georgeta, care i-a predat primele lectii de muzica. Tot atunci activa in Cenaclu Literal Artistic “Azur” si a infiintat prima formatie mixta pe care o si dirija. In aceeasi perioada a scris si binecunoscutele piese: “Caravana” si “Sara buna bade Ioane”.

Dupa terminarea stagiului militar, s-a angajat la inteprinderea “Metalul Rosu” din Cluj si a preluat orchestra “Nadaselul” cu care a participat la primele concursuri nationale si internationale. Ulterior a activat si ca instrumentist in orchestra ansamblului “Rapsodia Somesana” din Cluj, condusa de Alexandru Tamas.

Primele turnee le-a avut in Bulgaria, Ungaria si Turcia cu Ansamblul “Nadaselul” in anul 1984 si in Franta si Italia cu Ansamblul “Rapsodia Somesana” in anul 1985.

In anul 1991, Dumitru Farcas i-a propus acestuia sa compuna piesele primului album de muzica populara iar in anul 1992 a fost descoperit de d-na Florentina Satmari, una dintre cele mai mari realizatoare de emisiuni din televiziunea publica. “Cerbul de Aur” a fost festivalul in urma caruia Aurel Tamas a inceput sa evolueze in plan profesional.

In anul 1993, scoate primul album “Buna ziua oameni buni” editat de casa de discuri ElectRecord, urmand apoi colaborari si cu casele de discuri Roton si Glas Transilvan.

Dintre albumele lui amintim “Buna ziua Oameni buni”, “De acasa cand am

plecat”, “Ce o avea lumea cu mine”, “Am o patima si un dor”, precum si 2 albume de muzica usoara “Trup de vant” si “Furtuni de vise” si un album de romante “Noapte buna Mama”.

Unele dintre piesele lui cunoscute au devenit slagare si anume: “Floare de malin”, “De-oi muri m-or pune in groapa”, “Am o patima si un dor”, “Eu plangeam si tu radeai”, “Doamne ce frumoasa esti”.

Pe langa faptul ca reuseste de fiecare data sa aduca zambetul pe buze tuturor celor care ii asculta melodiile, indragitul interpret a sustinut concerte in cadrul unei campanii de strangere de fonduri pentru copiii bolnavi de leucemie, facand donatii pentru acesti copii.