Ana Pacatius

Ana Pacatius este o interpreta de muzica populara, corista profesionista si profesoara de canto popular. S-a nascut la data de 2 august 1939 in Iabalnita, judetul Caras Severin.

Artista a urmat cusurile Liceului de Muzica din Timisoara, unde Nicolae Perescu ii descopera talentul deosebit pentru muzica si o angajeaza ca solista a Orchestrei de muzica populara “Doina Banatului” din Caransebes iar in anul 1970 se angajeaza la Ansamblul de cantece si dansuri “Banatul” din Timisoara. Dupa doi ani renunta la statutul de solista de muzica populara si il alege pe cel de corista profesionista in Corul Operei Romane din Timisoara, unde va activa pana la pensionare.

In acelasi timp, devine si profesoara de canto popular la Scoala de Arte din Timisoara. De-a lungul carierei sustine o serie de concerte atat in tara cat si in strainatate: Anglia, Danemarca, Suedia, China, Mongolia, etc. Ajunge sa fie cunoscuta datorita inregistrarilor de la radio, televiziune si de pe discurile imprimate la Casa de discuri “Electrecord” din Bucuresti iar printre piesele ei cunoscute se numara si: 'La izvor la izvorele', 'Dorul badii ma ajunge', 'Marie, Marie', 'Buna seara dragii mei', 'Maica dac-ai fi stiut', etc.