Ana Munteanu

Ana Munteanu este o interpreta de muzica populara, nascuta in comuna Buchin, judetul Caras Severin. S-a nascut si a crescut intr-o familie de tarani, oameni simpli, cu bun simt care au crescut doua fete.

Ana a deprins dragostea pentru folclor de la familia sa, in special de la tatal sau care canta si cunostea cantecele din zona. Astfel, tanara Ana a inceput sa cante ori de cate ori venea cineva la ei in casa. Preotul din sat a fost cel care l-a convins pe tatal acesteia ca poate da concurs la Ansamblul din Caransebes dar consacrarea ei ca solista a inceput in anul 1967, dupa participarea la festivalul “Maria Tanase” de la Craiova, unde a obtinut marele premiu.

Dupa acest festival s-a angajat la Fabrica de mobila din Caransebes, insa dupa un an, saxofonistul Ion Balan a luat-o pe Ana la OCL, unde a stat vreo 20 de ani lucrand in domeniul comertului. Mai apoi, pe numele Anei Munteanu s-a format un ansamblu care se numea 'Floare Banateana', ansamblu cu care artista a fost peste tot in tara, precum si in Iugoslavia. In toti acesti ani, a reusit sa inregistreze trei discuri mici si unul mare iar ulterior a realizat inca trei CD-uri.

Una dintre melodiile ce au consacrat-o pe Ana Munteanu a fost 'Trandafir cu creanga-n apa', o doina care dainuie si acum dupa multi ani. Interpreta isi face singura majoritatea melodiilor si le canta din toata inima, cu multa patima si sensibilitate.

Timp de 10 ani, artista a locuit in America iar in prezent locuieste in Madrid dar isi aminteste cu nostalgie si dor de locurile de bastina din muntii Carasului.

Din repertoriul sau amintim melodii precum: 'Lume, lume, trecatoare', 'Mama mea cat o trait', Am nume frumos de Ana', 'Bade de dragostea noastra', etc.