Adrian Stanca

Adrian Stanca este un interpret foarte iubit de public datorita talentului daruit de Dumnezeu pe care a reusit sa si-l puna in valoare de-a lungul timpului. S-a nascut la Hitias intr-o familie de oameni simpli, iubitori de cantec si de traditii, astfel ca nu i-a fost greu sa deprinda dragostea fata de cantecul popular. Aceasta dragoste i-a fost insuflata de parintii lui, participand la rugile satului sau la alte manifestari impreunacu cei doi frati ai sai.

A urmat Scoala populara de arta din Timisoara in urma sfaturilor primite de la Lucia Mihaescu si Ana Pacatius iar apoi studiaza la Universitatea “Mihai Eminescu”. Au urmat doi ani de formare a tanarului banatean, petrecuti la Bucuresti, intre artisti de seama pe scena celebrului ansamblu “Ciocarlia”.

La inceputul carierei sale de interpret a batatorit cararile satelor banatene si a reusit sa-si faca un repertoriu care sa il reprezinte, de aceea o parte din cantecele sale sunt inspirate din viata de zi cu zi a banatenilor, punand mult suflet in interpretarea lor.

A avut un sprijin si din partea doamnei Marioara Murarescu, realizatoarea emisiunii “Tezaur Folcloric”, care i-a scos in evidenta valoarea cu fiecare aparitie.

Cu toate ca a devenit unul dintre cei mai indragiti interpreti ai folclorului banatean, Adrian Stanca nu a uitat nici vocile de aur ale predecesorilor sai: Mariana Draghicescu, Aurelia Fatu Radutu, Ana Pacatius, Tiberiu Ceia, Nicoleta Voica, Achim Nica si multi altii.

De-a lungul carierei sale a colaborat cu Liliana Laichici, Andreea Voica, Nicoleta Voica, Matilda Pascal Cojocarita, etc. Printre albume de seama se numara: “Viata-n cantec mi se trece”, “Mi-s nascut sa inving in viata”, “Mai bade ficior frumos”, “Cantari banatene, v-aduc iar cu drag” lansat in 2008 sau “Adrian Stanca si prietenii – Petrecere in Banat” lansat in 2013.

Este casatorit si are doua fete, Raluca de 15 ani si Oana de 11 ani. La fel ca tatal lor, fetele au ales sa urmeze cale artistica iar el le incurajeaza si le sustine in acest sens.

Indragitul interpret afirma ca cea mai mare rasplata pentru un interpret este faptul ca publicul ii recunoaste si ii fredoneaza melodiile.