Achim Nica

Achim Nica a fost unul din interpretii de valoare ai muzicii populare banatene. S-a nascut la 20 ianuarie 1930 in Obreja, judetul Caras-Severin si s-a stins din viata la data 23 noiembrie 2012.

Inca din copilarie a cantat alaturi de mama si bunica sa, in schimb cariera si-a inceput-o de la varsta de 30 de ani, fiind descoperit in timpul unui concert sustinut la Obreja de Maria Tanase. Dupa ce l-a ascultat, aceasta ii propune lui Achim sa mearga la Bucuresti pentru inregistrari.

Dupa acest eveniment, interpretul debuteaza la radio cu melodia “La Obreja intr-o Gradina” si intre anii 1965-1975 este angajat la Orchestra profesionista “Doina Banatului” din Caransebes. De asemenea, realizeaza o serie de turnee de-a lungul anilor iar pe parcursul activitatii sale a inregistrat 8 discuri si 4 casete audio printre care se numara si: “Banatule, mandra floare”, “Mandrulita tinerica”, etc.

Pentru intreaga sa cariera i s-a acordat titlul de “Cetatean de Onoare” al Caransebesului in anul 1997 si al Municipiului Bucuresti in anul 2001.